Salatele noastre tradiționale „Olivie” și „Șuba” sînt bune de consumat doar în următoarele 12 ore de la preparare, avertizează nutriționiștii și specialiștii în securitatea alimentară, transmite Noi.md cu referire la sputnik.md.
Salata vegetariană „Vinegret”, din legume fierte precum sfecla roșie, morcovul, cartoful, poate fi consumată în următoarele 18 ore de la preparare. Aceasta, în situația în care salatele au fost ținute la frigider, la o temperatură de minus 2..plus 2 grade Celsius.
La temperatura camerei sau la o temperatură mai ridicată decît cea asigurată de frigider, procesul de alterare începe în salate peste 2 ore. Dacă salata a stat 2 ore pe masa de sărbătoare, nici nu mai are rost s-o pui în frigider – trebuie aruncată la gunoi.
Ingredientele pregătite pentru salatele „Olivie”, „Șuba” și „Vinegret”, dar neamestecate între ele, pot fi păstrate la frigider în recipiente smălțuite sau din sticlă, sub capac, la temperatura de cel mult plus 3 grade Celsius, timp de 18-24 de ore.
Și nu uitați: mare atenție la peștele sărat pe care-l alegeți pentru „Șubă” – cereți garanții de la comercianți că a fost transportat și păstrat cum se cuvine!
Experți în securitatea alimentară de la „Rosspotrebnadzor”, citați de presa rusă, atenționează că oamenii se intoxică cel mai des consumînd salate ce constau din multe ingrediente. Motivul este simplu: fiecare ingredient își are propriul termen de valabilitate, iar produsul care se alterează cel mai repede accelerează alterarea celorlalte. În plus, maioneza și umezeala din salate creează un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor și microbilor.
Salatele cu multe ingrediente și mai ales cele cu maioneză nu trebuie consumate în cantități mari. Acestea sînt digerate mai lent de către organism, iar cantitățile mari sporesc și riscul intoxicației, și riscul indigestiei.
Adăuga comentariu