De ce să pui ceapă în congelator
Bucătăria are extrem de multe trucuri și secrete, unele dintre ele foarte simple, care nu vor face decît să îți ușureze și mai mult munca. Dar hai să vorbim acum despre motivul pentru care este bine să pui ceapă la congelator. Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume din orice bucătărie. Însă, mereu lăcrimăm cînd o curățăm, lucru care ne enervează foarte tare. Ei bine, noi avem trucul salvator, care te va scăpa de această problemă, transmite stiridinlume.ro.
De ce să pui ceapă la congelator? Pentru a nu mai lăcrima. Dacă intenționezi să folosești și ceapă la următorul preparat pe care îl vei găti, pune o ceapă cu 10 minute în congelator, înainte de a o curăța. Vei vedea că acest truc simplu este extrem de eficient și nu îți vor mai da lacrimile atunci cînd o vei tăia.
De ce ne face ceapa să lăcrimăm
Sigur te-ai întrebat și tu măcar o dată care sînt cauzele pentru care lăcrimăm atunci cînd tocăm ceapă. Iată de ce se întîmplă așa ceva. Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atît enzimele cît şi acizii sulfenici sînt păstraţi separat în celule. Iar atunci cînd toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii tăi să lăcrimeze atît de tare.
Astfel, acidul sulfuric produs cauzează o senzaţie de arsură în ochi, lucru care determină glandele tale secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce ai mereu ochii plini de lacrimi atunci cînd tai ceapa. De asemenea, sigur ai observat că mirosul de ceapă rămîne impregnat pe mîine, cuțit, tocător ceva vreme după ce ai tăit ceapa, chiar și după spălare. Compusul de sulf din ceapă este cel responsabil și de acest lucru.
Alte sfaturi pentru a evita lacrimile în bucătărie
Adăuga comentariu