Dacă nu este consumată în cantităţi "industriale", cafeaua este un bun tonic cardiac şi stimulent al sistemului nervos. În afară de asta, reduce riscul de diabet de tip 2, protejează împotriva bolilor mentale precum demenţa sau Alzheimer, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Şi acestea sunt doar cîteva din beneficiile cafelei.
De ce este mai bună cafeaua la ibric decît cea făcută la cafetieră?
Oamenii de ştiinţă greci au studiat viaţa locuitorilor de pe insula Ikaria şi au ajuns la concluzia că longevitatea lor este dată de această băutură energizantă şi de prepararea ei la ibric. Polifenolii şi antioxidanţii din cafea, precum şi cantitatea moderată de cofeină îi face pe locuitorii insulei Ikaria sa ajungă la venerabila vîrstă de 90 ani.
Cum se prepară o cafea bună la ibric, aşa cum numai turcii ştiu să o facă? "Apa trebuie să fie rece, cafeaua trebuie să fie măcinată pulbere. Cînd începe să fiarbă, se amestecă o dată cu apă rece şi se dă în clocot a doua oară, după care este pregătită. Apa rece se pune pentru a decanta zaţul. La fel ca la espresso, crema este aceea care arată dacă a fost făcută bine. Caimacul trebuie să fie plin în toată ceaşca ", a explicat în emisiunea ZF Live Sherif Abdala, un libanez care importă mai multe mărci de cafea în România.
Adăuga comentariu