Materialele microplastice sînt particule foarte mici de plastic, care, de regulă, sînt mai mici de 5 milimetri. Le găsim peste tot. O parte din mîncarea noastră e învelită în plastic, pentru început, și adesea plasticul ajunge în mîncarea pe care o consumăm, transmite NOI.md cu referire la tabu.ro.
Microplasticele pot fi împărțite în două mari categorii: microplaticele primare și microplasticele secundare.
Microplasticele primare
Microplasticele secundare
Dacă marca ta preferată de ceai folosește pliculețe din plastic, probabil bei ceai cu microplastice. Un studiu arată că un singur ceai, preparat la o temperatură de 95 de grade Celsius eliberează 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de nanoplastice într-o singură cană. Asta ar trebui să te pună pe gînduri înainte de a mai comanda un ceai la plic.
În prezent, se estimează că oamenii consumă peste 74.000 de microplastice pe an. Așadar, la o singură ceașcă de ceai la pliculeț, consumăm de 200.000 de ori mai multe microplastice.
Timp de mai mulți ani, ambalajele pentru ceai erau făcute din hîrtie. Dar recent, unele companii au găsit că e mai ieftin să pună ceaiul în pliculețe de plastic. Aceasta nu este doar o problemă pentru mediu. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, temperaturile mai mari de 40 de grade Celsius pot degrada materialele plastice. Chiar și materiale plastice folosite în industria alimentară.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul de ceai la pliculețe din plastic ar avea un efect asupra oamenilor. Un lucru este însă sigur: fie că alegi să bei ceaiul sau îl arunci la chiuvetă, acele particule vor ajunge în cele din urmă în natură.
Totuși, dacă alegi să eviți consumul de ceai la pliculeț, bea ceai ambalat în hîrtie sau ceai la vrac.
Adăuga comentariu