La 130 ani de la publicarea cărții lui Artusi de bucate „Știința în bucătărie și arta de a mînca bine”, aceasta continuă să reprezinte o piatră de căpătîi pentru cultura gastronomică italiană, fiind tradusă și difuzată în lumea întreagă, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei Italiei.
Săptămîna Bucătăriei Italiene va reprezenta, și de această dată, o ocazie pentru a marca 10 ani de cînd UNESCO a inclus dieta mediteraneeană în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, drept model de alimentație sănătoasă și echilibrată.
Avînd în vedere situația de urgență în sănătate, formatul din acest an va fi preponderent online, dar nu vor lipsi nici ocaziile de a gusta din produsele tradiționale italiene. Pe toată durata acestei săptămîni mai multe supermarketuri din Moldova vor amenaja un stand dedicat Italiei. În același timp, multe restaurante din capitală vor oferi un meniu special, inclusiv cu posibilitatea de a lua la pachet. Vor fi mai multe evenimente online dedicate dietei mediteraneene și excelențelor vinicole și gastronomice italiene: de la pizza la paste, de la cafea la vin.
De asemenea, va fi prezentat un film documentar despre opera lui Pellegrino Artusi, precum și o serie de masterclass-uri monotematice, dedicate celor mai renumite produse din tradiția culinară italiană, ce vor fi accesibile pe o platformă special dedicată și care prevăd și eliberarea unui certificat de participare.
Avînd în vedere pandemia, va fi oferit un prînz personalului medical și sanitar al Institutului de Medicină de Urgență din capitală. Prin acest gest simbolic, se vrea mulțumirea celor care au grijă zilnic de bolnavi, deseori chiar cu prețul propriei vieți.
Adăuga comentariu