Pe de altă parte, carnea, ouăle, lactatele, precum și legumele sau fructele proaspete lipsesc din alimentația primită de copiii noștri în grădinițele și școlile din întreaga țară, arată un raport al Centrului Național de Sănătate Publică.
Astfel, deficitul de legume proaspete în grădinițe s-a diminuat, în 2018, pînă la 6,8%, deși în 2016 acest indice era de 21%. Cele mai mari probleme la acest capitol au fost notate în raioanele Cahul, Florești, Călărași, Basarabeasca, Leova și Vulcănești. Deficitul consumului de carne în grădinițe s-a diminuat pînă la 2,7% în anul 2018, iar în școli - pînă la 23,3%.
O situație mai gravă este atestată la capitolul consumului de lapte - într-o pătrime dintre instituțiile de învățămînt se atestă probleme. Medicii recomandă organizarea prînzului gratuit pentru elevii din clasele gimnaziale și, în perspectivă, pentru clasele liceale, pentru a nu permite creșterea numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv la copii.
Adăuga comentariu