În satul Butuceni din Orhei gospodinele muncesc dis-de-dimineaţă pentru a umple cămara cu conserve. Lidia Albot are 64 de ani şi spune că secretul celor mai gustoase murături i l-a împărtăşit mama sa.
"- Vişine în sucul lor pentru plăcinte. După aia am făcut magiun din pere, din mere văratice.
- Aţi umplu beciul?
- Am umplut beciul şi cu legume şi cu salată din roşii, roşii la murat, castraveţi. Secretul este să pui tot ce trebuie în ele şi un pic de suflet. Cu dragoste să lucrezi", a spus Lidia Albot , locuitoare a satului Butuceni, Orhei.
Femeia mai povesteşte că nu există vară în care să nu gătească castraveţi muraţi şi roşii murate: "Roşiile murate le alegem, le spălăm bine, fierbem apa, punem tot ce este în borcan. Fierbem apa şi turnăm deasupra, de două ori le fierbem, le strîngem, asta e".
Gospodinele spun că cele mai gustoase conserve sînt făcute din legumele proaspăt culese din grădina proprie:
"Asta este al tău, bio, ecologic, cu dragoste în borcan şi plus la asta, eu sînt sigură că chiar cînd te duci la cineva în gospodărie îţi spune : '' Hai să îţi arăt ce borcane am făcut eu''. Asta este o mîndrie şi trebuie să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare".
Gospodinele din ţară dau start sezonului de conserve în iunie atunci cînd încep să pregătească dulceaţa şi termină în noiembrie cînd pun varza la murat.
Adăuga comentariu