Meşterii de poloboace recomandă gospodarilor să păstreze vinul roşu în butoaie din lemn de stejar, iar cel negru în butoaie din salcîm.
Arcadie Cojocaru din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca, confecţionează butoaie din lemn. Pasiunea o are încă de pe cînd era mic, atunci cînd alături de tatăl său şi ceilalţi fraţi mînuiau dalta cioplind în lemn.„Pasiunea o am de la bunelul Marcu. A fost un meşter tare vestit. Atunci, în secolul 19, veneau din Iaşi, din Suceava şi potcoveau la dînsul caii”, spune Arcadie Cojocaru.
Vinul sau coniacul sînt păstrate şi servite din butoaiele lui Arcadie Cojocaru în diferite colţuri ale lumii. Bărbatul spune că foarte multă lume le procură pentru cadouri. Meşterul a confecţionat peste 1.000 de butoaie.
Pentru a face un butoi cu volumul de o tonă, meşterul are nevoie de un metru cub de lemne. Cea care îl susţine, dar şi îl ajută este soţia sa.
„Cel mai mult ne place cînd clienţii sînt mulţumiţi”, a menţionat Aliona Cojocaru.
Eugenia Pascari a venit să cumpere un butoi meşterit de Arcadie Cojocaru. Femeia spune că vinul cel mai bine se păstrează în poloboace din lemn.
Un butoi de 10 litri costă 1.000 de lei, iar cel de 1.000 de litri ajunge şi la 20.000 de lei.
Adăuga comentariu