X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Ce trebuie să mănînci ca să trăiești 100 de ani

9 noi. 2013,, 00:30   Societate
5921 1
Foto : business24.ro
Femeile de vîrstă mijlocie care urmează o dietă mediteraneană vor trăi mai mult şi vor fi mai sănătoase, spre deosebire de cele care nu ţin acest regim. Asta este concluzia unei cercetări recente, ale cărei date arată că femeile care au o dietă bogată în fructe, legume şi peşte prezintă un risc mai mic de a se confrunta cu afecţiuni grave, notează Daily Mail.

Locuitorii statelor din zona mediteraneana sînt cei mai longevivi dintre toți europenii. Experții pun acest lucru pe seama alimentației lor, bogată în pește și ulei de măsline.

Dieta mediteraneană a ajuns să fie considerată una dintre cele mai sanatoase modalități de alimentatie, dar și una dintre cele mai bogate și delicioase. Pînă la urma, spaniolii, italienii sau grecii sînt oamenii care stiu sa traiasca din plin si pentru care mancarea este o parte importanta a culturii.

Prima regula a bucatariei mediteraneene este utilizarea de ingrediente proaspete, în funcție de sezon.
Mai mult, studiul susţine că 40% dintre femeile care ţin acest regim vor trăi peste vîrsta de 70 de ani. Oamenii de ştiinţă de la Harvard, coordonaţi de Cecilia Samieri, au evaluat starea de sănătate a unui grup de peste 10.000 de femei în perioada 1984 şi 1986, pe vremea cînd aveau vîrste cuprinse între 50 şi 60 de ani. Mai apoi, persoanele implicate în cercetare au fost rugate să revină la evaluare 15 ani mai tîrziu.

Dincolo de analizele uzuale, voluntarele implicate în cercetare au fost rugate să completeze şi un chestionar cu privire la dieta pe care o urmau. Rezultatele au arătat că femeile care mîncau fructe, legume şi peşte, dar care aveau un regim sărac în grăsimi rele şi în carne roşie sau în preparate din carne procesată nu sufereau de afecţiuni grave, iar o parte dintre acestea fiind trecute de vîrsta de 70 de ani.

Chiar dacă studiul a fost făcut pe femei, cercetătorii sînt de părere că acest regim ar avea acelaşi impact benefic şi asupra sănătăţii bărbaţilor.

Cel mai important ingredient al bucatariei mediteraneene este uleiul de masline. Acesta este nelipsit din aproape orice fel de mancare. De fapt, uleiul de masline este primul lucru care ne vine în minte cînd ne gîndim la mîncarea mediteraneana.

Stim cu totii cat de benefic este acesta pentru functionarea inimii, pentru prevenirea tuturor tipurilor de cancer si ca antioxidant vital pentru oprirea imbatranirii. Insa ca orice alt tip de grasime, si uleiul de masline trebuie folosit cu moderatie. In plus, trebuie sa fim siguri ca utilizam ulei extra virgin, adica cel rezultat la prima presare a maslinelor.

De asemenea, uleiul nu trebuie consumat prajit sau fiert, ci doar crud.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?