Pe parcursul anului 2016, numărul intoxicațiilor cu ciuperci s-a dublat comparativ cu anul 2015.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la maturi – 40, și alte patru cazuri – la copii cu vîrsta cuprinsă între 7 și 18 ani, informează NOI.md.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în 2015 au fost înregistrate doar 22 de cazuri de intoxicație. Specialiștii menționează că principala cauză a otrăvirilor este faptul că nu se cunosc speciile de ciuperci și consumul celor culese personal de oameni sau achiziționate de la comercianții stradali, ce se regăsesc în apropierea pădurilor. O altă cauză se dovedește a fi prepararea incorectă a acestor produse, în condiții de casă.
Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci sînt următoarele: grețuri, vomă, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie poate apărea chiar și coma, urmată de decesul persoanei respective.
Specialiștii atenționează că la apariția primelor simptome este necesară prezentarea de urgență la medic.
Adăuga comentariu