Experții sînt de părere că principalul motiv pentru această situație este: „ponderea principală a cepei comercializabile nu ajunge pe piața angro – ci este vîndută imediat în cîmp”.
„Totodată, cea mai mare parte din ceapa nu este depozitată într-o rezervă strategică pentru iarnă. Deci, putem presupune că nu va exista ceapă ieftină produsă local în Republica Moldova pentru o perioadă foarte lungă de timp – cel puțin pînă în sezonul următor”, susțin cei de la East-Fruit.O pondere semnificativă a cepei moldovenești este comercializată în Ucraina, direct de pe cîmpurile din Moldova, unde prețurile, deși au început să scadă, sînt încă mult mai mari (0,55 dolari/kg). Retailerii din rețeaua din Moldova concurează și cu exportatorii pentru ceapa locală. Din acest motiv, a devenit norma o plată suplimentară pentru ceapa de calitate premium in valoare de 1-2 lei/kg la prețul mediu.
„Teoretic, aprovizionarea cu ceapă poloneză ar putea corecta situația. În Polonia, recoltarea sa de vîrf a început abia recent; sînt relativ multe produse de calitate scăzută din cîmpurile neirigate. Dar prețul mediu angro (aproximativ 0,36 dolari/kg) este puțin probabil să scadă – din nou, din cauza profitabilității livrărilor către piața ucraineană din apropiere”, mai punctează experții.
Adăuga comentariu