|
Foto: meatinfo.ru |
Producţia globală agricolă în Moldova în 2014 a constituit, conform estimărilor preliminare, 108,2% comparativ cu anul 2013.
Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la datele Biroului Naţional de Statistică, acest fapt este condiţionat atît de creşterea producţiei de origine vegetală – cu 10,8%, cît şi de a celei de origine animală – 4%. În rezultat, cota producţiei vegetale în volumul total al producţiei agricole s-a majorat de la 66% la 67%, iar animală, dimpotrivă, s-a redus de la 34% la 33%.
În producţia vegetală cea mai mare creştere s-a marcat în producerea soiei – cu 70,2% - pînă la 111 mii de tone, şi rapiţă – cu 59,4% - pînă la 68 de mii de tone.
Iar cea mai mare recoltă – de porumb – a fost colectată în volum de 1,545 milioane de tone (+7,8%), sfeclă de zahăr – 1,158 milioane de tone (+14,7%) şi grîu – 1,1 milioane de tone (+9,1%).
Totodată, producerea tutunului s-a redus cu 36,6% şi a constituit doar 1,4 mii de tone. Mai puţin decît în anul trecut este şi recolta de struguri – 594 de mii de tone (-3,1%).
În ce privește producţia animală, o creştere s-a înregistrat în producerea cărnii de vită şi de pasăre – cu 7,3% - pînă la 176 de mii de tone (în masă vie). Producția de ouă a crescut cu 3,4% - pînă la 645 de milioane de bucăţi, iar cea de lapte s-a redus cu 0,9% - pînă la 524 de mii de tone.
Statistica demonstrează că în 2014 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – cîte 93%, tutun – 85%, soia – 77%, floarea soarelui şi cereale şi leguminoase pentru boabe – cîte 73% (exclusiv porumb). Totodată, 85% din volumul total de cartofi, 84% de legume, 77% de struguri, 69% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 66% de carne, 62% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).
Adăuga comentariu